Podzimní pochod – oddílová část

Podzimní pochod byl tento rok naplánovaný tak, že každý oddíl bude mít svůj program a všichni se potkáme až v pátek večer.Ve čtvrtek jsme my jako třetí oddíl opustili Brno a autobusem z ÚAN jsme vyjeli směr Zlín. Cesta to byla dlouhá, autobus byl plný lidi a nepomohlo tomu ani to, že jsme museli mít na sobě roušky. Všichni jsme tak nějak polospali a byli jsme ukolíbaní drncavou jízdou autobusu. Ale tak nějak synchronizovaně jsme se probudili a společně pozorovali zlínskou architekturu, zejména Baťův institut. Jeho vizáž je opravdu jiná, než jak vypadají domy po republice sloužící podobnému účelu. Překvapila nás ještě skleněná pyramida, okolo které jsme jeli, ale vrcholem této vyhlídkové trasy byl hotel Moskva. Z dopravního prostředku jsme vystoupili a chvilku čekali na trolejbus. Tím jsme se vezli na některou ze zastávek Paseky, ve Zlíně totiž je spousta názvu strašně podobných a jména zastávek se často liší jen v předložce.

Vzhledem k tomu, že byl večer a měli jsme hlad, ve skautské klubovně, kde bylo naše spací místo, jsme jako první věc snědli večeři. Po večeři následovala šifrovačka. Chodili jsme po Zlíně a po vyluštění šifer jsme zjistili, kde je další šifra. Po ukončení hry následovala večerka a my jsme usnuli.

V pátek jsme se rozhodli, že půjdeme do Baťova institutu do muzea. Stálá expozice má téma dosti nečekané: je celá o počátcích firmy Baťa, najdeme zde všechny možné, ale spíš nemožné boty; stroje určené k výrobě obuvi; mapy, na kterých je zanesen rok, kdy se v daném místě začaly poprvé vyrábět Baťovy boty a ukázky reklam na boty. Druhá expozice se týkala jazyka, ale ta nás moc nenedchla. Víc nás zajímala výstava o drátenictví v Česku a na Slovensku. Mohli jsme si vyzkoušet, jaké to je vyrábět ozdůbky z drátů.

Po opuštění areálu muzea jsme se naobědvali a natočili krátké volební spoty. V našem oddíle máme schopné kandidáty, a tak jim chceme dát možnost a prostor k oslovení i jiných oddílu, nejen našeho.

Poslední zastávka ve Zlíně byl park. Prošli jsme se tam a následně jsme očekávali na zastávce příjezd autobusu jedoucího do Holešova. V Holešově jsme se setkali s ostatními oddíly – a tak začíná společná část podzimního pochodu.