Fotky z Vánoční výpravy 2009

Na Vánoční výpravu jsme jeli letos na Vysočinu, na skautskou základnu v Chlébsklém, kousek od Nedvědic.

V pátek jsme dojeli vlakem do Nedvědic a odtud jsme se vydali směrem na základnu. A za chvíli jsme se už mohli ubytovávat na základně. Navečeřeli jsme se a následovala vědomostní hra Riskuj, která měla pět tématických okruhů – Zeeska, Vánoce, Vlastivěda, Dějepis, Hrady a zámky. Následovalo malování hrnečků. Každý jsme si namalovali hrneček, který jsme si odvezli domů (jen upozorním, že hrnky by se měly umývat šetrně, nejlépe ručně – myčka barvu poškodí).

V sobotu jsme se hned po snídani vydali na výlet do okolí. Našim cílem se stal vrchol Hrádky (627 m.n.m.), který jsme úspešně dobyli. Odpoledne jsme se věnovali deskovým hrám, jako například stolní fotbal a jungle speed. Taky jsme si zahráli pantomimu a další hry. Večer jsme oslavili vánoční čas bramborovým salátem a řízkem. A nezapomněli jsme ani na zvířátka, kterým jsme připravili jablka, mrkev, piškoty a další dobroty, ktrerými jsme jim po večeři ozdobili stromek. U stromku jsme si také zazpívali koledy.

V neděli dopoledne jsme uklidili základnu. Při přípravě oběda jsme si ještě zazpívali a po krátkém poleďnáku jsme šli na průzkum hradu Pernštejn. Batohy jsme si nechali na nádraží a vyšplhali na nedaleký hrad, kde byli vánoční trhy, dílny, otevřená byla i sýpka (která byla dříve poničena požárem) a taky jsme viděli vtipné loutkové divadlo. Vánoční atmosféru doplnil nedělní sníh a po prohlídce Pernštejna jsme už jeli vlakem domů.

Jirka